Olivový olej – Vila Julie

Vila Julie

Entry-header image

Olivový olej

Co udělá z běžného jídla božský pokrm?

Náš italský BIO extra panenský olivový olej , který používáme, kromě jiného, při přípravě vašich snídaní. 

Trochu této božské tekutiny té nejvyšší kvality si můžete také odvézt sebou domů. Máme pro vás připravené tři velikosti balení:

  • 0,5l v tmavé skleněné lahvi
  • 0,75l v tmavé skleněné lahvi
  • 1l v plechové dóze

Láhve vám pečlivě zabalíme a přidáme i pár receptů.

Olivový olej značky Bachetoni nelze koupit v žádném obchodě. Majitelé usedlosti a producenti oleje v jedné osobě prodávají olej a další svoje výrobky výhradně úzkému okruhu svých letitých zákazníků a dodávají ho do pár nejluxusnějších restaurantů v Umbrii a Laziu. Nyní ho můžete ochutnat i vy.

Trocha historie

Kolem roku 1600 založil hrabě Pianciani na svých pozemcích severně od umbrijského Spoleta olivový háj. Olivový háj, který existuje a plodí až do dnešních dnů, tvořilo přibližně 25 tisíc stromů, převážně odrůdy Moraiolo. Současní majitelé, rodina Bachetoni, postupně během let přizpůsobila pěstování oliv a výrobu oleje současným podmínkám a požadavkům a nyní v jejich olivových hájích roste asi 22 tisíc stromů.

V bývalém panském sídle hraběte Piancianiho najdeme lisovnu, kde produkce olivového oleje nebyla nikdy a ničím přerušena. Umožňuje tak lisování oliv z vlastních hájů prakticky na kilometru „0“ v nejkratším možném čase. U lisovny jsou i nerezové nádrže, kde se olej hygienicky a bezpečně skladuje v chladu a tmě až do naláhvování. I lahvování provádí rodina sama osobně za přísně hygienických podmínek. Na sběru oliv se podílí celá široká komunita, obyvatelé chráněného bydlení i kočovní sběrači, jako kdysi. Získaný olej je extra panenský olivový olej a má certifikaci DOP Colli Assisi-Spoleto. Díky orografii území, klimatu, ručnímu sběru, lisování oliv na kamenném lisu, studené extrakci a vícestupňové mechanické filtraci se získává skvělý bio olej, který splňuje organoleptické a chemické vlastnosti požadované umbrijskou chráněnou označením původu (DOP).

Zajímavostí je, že farma je už po staletí přirozeně stoprocentně ekologická, nic tu nepřijde nazmar – pecky a pokrutiny po vylisování oliv se suší, drtí a lisují do peletek a v zimě se používají jako otop na vytápění sídla. Větve a listí, které se ostříhá během jarního a podzimního prořezávání stromů, se přimíchává dobytku k senu a trávě, hnůj se používá na hnojení stromů, dešťové vody jsou po staletí sváděny do rezervoáru, ke kterému se dobytku chodí napájet. Tak to jde po staletí den za dnem, tak jako kdysi.

Místo a nadmořská výška odjakživa napomáhaly produkci olivového oleje a také chovu dobytka, což umožňuje snadné uplatnění současných metod ekologického zemědělství v celém podniku.